Zelfstandig een rechthoekig doek opspannen in 3 stappen.

Handige tips om goed opspannen:

  • Voordat u schildersdoeken op wilt spannen moet u eerst de doek goed strak maken zo word de verval tegen gehouden tijdens het opgehangen of ingelijst.
  • De geschiedt licht altijd op een spieraam afhankelijk van het formaat van 3, 5 of 6 cm breedte. De spieraam is meestal 2 cm dik.
  • Voor doeken met een maat groter dan 100 cm breed of hoog kunt u het beste 6,5 cm bredere spielatten te gebruiken. Spielatten en spieramen van 6,5 cm breed vaak zijn 2 cm dik.
  • Bij zeer grote formaten (v.a. 100 x 100 cm) verdient het aanbrengen van een tussen- of kruislat aanbeveling. Het vastzetten wordt gedaan d.m.v. kopspijkertjes of nieten, die 7 cm.
  • Deze werkwijze houdt in dat men van het midden van iedere zijde naar de hoeken werkt.
  • Het doek kan ook op een onzichtbaar manier worden vastgezet zo als aan de achterkant vast te gaan nieten. Vaak handig wanneer u een baklijst gebruikt voor het inlijsten of als u het kunstwerk zo aan de muur wil hangen zonder dat het is ingelijst.
  • zorg ervoor dat u genoeg doek overhoud buiten de randen van de spieraam , wij adviseren minimaal 5 cm wit doek buiten de beeldmaat van het schilderij.

stappen voor schilderij opspannen:

1.        Leg het schilderijdoek of schilderij op een platte ondergrond met de afbeelding naar beneden als u er een afbeelding er op heeft. Daarna legt u de spieraam er op en zorg dat aan alle kanten van de buiten randen van de spieraam en schildersdoek evenveel ruimtes zit.

2.        Pak de spantang en pak daarmee de bovenkant of onderkant en zet hem naar boven zodat de buiten randen van de doek strak tegen de randen van de spieraam aan worden geduwd (doe het niet te hart). Niet dan de nieten aan de zijkanten van spieraam  vast met de doek er tussen. Zorg er voor dat de nietjes verspreid zijn over de zijkanten met even grote afstand.

3.        Ver vogels doet het aan de ander kanten het zelfde. Als u nog een stuk doek over heeft kunt u dat ook nog vast nieten aan de achterkant op het zelfde manier.